Subsidie ontwikkeltraject met diagnose elementen
dinsdag 17 december
Vrijdag 15 maart 2019
Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat was de insteek van de ION-borrel bij het Mercure Hotel in Nijmegen op donderdag 14 maart. In het kader van de ‘Dag van de 1000 voorbeelden’ ontvingen vier ION-leden het keurmerk Inclusief Ondernemen.
Tijdens de ‘Dag van de 1000 voorbeelden’ werden door het hele land activiteiten georganiseerd om te laten zien hoeveel verrijking en verbinding inclusief ondernemen met zich meebrengt. De dag is een initiatief van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. In Nijmegen kwamen zo’n veertig aangesloten ondernemers tijdens een netwerkborrel van ION (Inclusief Ondernemers Netwerk) samen om leden in het zonnetje te zetten en het belang van inclusief ondernemen te onderstrepen.
Dat ondernemers uit Rijk van Nijmegen al volop aan de slag zijn met dit inclusief ondernemen, blijkt uit de cijfers die Hans Bakker, regiomanager van VNO-NCW en MKB Nederland, met trots presenteerde. “Werkgevers in de marktsector hebben met elkaar afgesproken dat er in 2026 in totaal 100.000 extra werkplekken zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. En we gaan de goede kant op. In 2018 stond de tussenstand op 48.000 banen. Eind 2018 moesten we in Rijk van Nijmegen 655 extra banen gecreëerd hebben. Dat waren er 1.271.”
Inclusief ondernemen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, stelde Hans Bakker tijdens de borrel: “Het begint met geloof en vertrouwen dat het kan. Denk in mogelijkheden. Er zit zoveel potentieel bij mensen die nu nog aan de zijlijn staan.” Gastvouw Ivonne den Hartog van Mercure Hotel Nijmegen denkt daar ook zo over: “Iedereen is anders. Omgaan met iemand met een beperking is niet moeilijk, je moet alleen zijn of haar handleiding kennen. Maar dat geldt eigenlijk voor ons allemaal.”
Keurmerk Inclusief Ondernemen Vier ION-leden ontvingen deze middag het keurmerk Inclusief Ondernemen. Hiermee laten ze zien dat ze een maatschappelijk betrokken onderneming zijn die zich inzet voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Wethouder Renske Helmer-Englebert (SP) van gemeente Nijmegen reikte de keurmerken uit aan Kilsdonk Packaging & Presentation, JWR Nijmegen BV, Fletcher Hotel-Restaurant Erica en MEE Gelderse Poort. De wethouder complimenteerde de ondernemers en de andere ION-leden. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe fijn mensen het vinden om weer deel uit te maken van de samenleving en het gevoel te hebben dat ze ertoe doen.”
De vier ION-leden kennen de voorbeelden uit de praktijk en zijn het er over eens: het werken met mensen met een arbeidsbeperking verrijkt je onderneming. Paul van Osch (Kilsdonck Packaging & Presentation): “Het is waardevol om te zien als ook mensen met een beperking écht onderdeel van het team worden.” Ook Bjorn Verberk (JWR Nijmegen BV) gaf één van de ‘1000 voorbeelden’: “Een van onze medewerkers kwam via WerkBedrijf bij ons binnen. Hij was 26 en door de maatschappij aan de kant gesmeten. Na een stage ging hij bij ons aan de slag met een vaste collega en bleek hij ontzettend goed te zijn met klanten. Nu is hij een vaste waarde in ons bedrijf met een ongekende arbeidsmentaliteit.”