4 vragen over inclusief ondernemen
Het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek richt zich op productie, analyse, opleidingen, handel, beleving en verbouwen van wijn. Duurzaam ondernemen hoort daarbij. Daarom kunnen mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt er terecht. Arbeidscoach Marieke Schouten van het Wijnbouwcentrum ondersteunt kandidaten die daar, onder andere via WerkBedrijf, werken.
1. Waarom is inclusief ondernemen belangrijk?
“We zijn een sociale onderneming. Dit betekent dat we voor zoveel mogelijk mensen echt passend werk willen vinden. Werk waarbij iemand zich kan ontwikkelen. Het is ontzettend fijn als je iets vindt waar iemand écht enthousiast van wordt. Wij vinden dat iedereen een kans verdient op de arbeidsmarkt.”
2. Welke mogelijkheden bieden jullie?
“We hebben allerlei werkplekken. In de wijngaard, de horeca, de winkel, maar ook in de productie. Dat zijn bijvoorbeeld ‘op weg naar werk’ plekken. Daar kunnen mensen in hun eigen tempo werken en een zinvolle dagbesteding krijgen. Ook bieden we ontwikkeltrajecten aan, waarin we kandidaten voorbereiden op regulier werk. Daarnaast bieden we beschut werk, zo kan iemand met een arbeidsbeperking met wat extra begeleiding of een aangepaste werkplek toch betaald werk doen.”
3. Hoe helpen jullie de kandidaten zich te ontwikkelen?
“Eerst zorgen we voor een echt passende plek. Dan gaan we samen werken aan persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld hoe zorgen we ervoor dat iemand wat meer werk aankan? Of beter zijn grenzen leert aangeven of sociaal vaardiger wordt. Als dat allemaal goed gaat, kijken we of iemand kan uitstromen naar bijvoorbeeld een opleiding of een reguliere baan.”
4. Hoe ondersteunt WerkBedrijf jullie daarbij?
“Veel van onze kandidaten komen bij ons via WerkBedrijf, dat ons ondersteunt bij de begeleiding. Per sector hebben we een aanspreekpunt bij WerkBedrijf. Ze denken met ons mee over mogelijkheden voor de kandidaten. Ook zijn ze onze hulplijn als we even vastlopen.”
Meer weten over de mogelijkheden van inclusief ondernemen? Lees dan hier verder.
Dit artikel komt uit het WerkBedrijf magazine Meer dan werk.
Meer lezen? Klik danhier