Als we allemaal hetzelfde zijn, valt er niets te leren
Met 682 winkels in Nederland staat Albert Heijn letterlijk midden in de maatschappij. Iedereen is welkom, als klant én collega. Het doel is een afspiegeling te zijn van de Nederlandse samenleving – en dat zijn ze: met landelijk meer dan 2000 mensen vanuit de doelgroep banenafspraak in dienst wil Albert Heijn een inclusieve werkgever zijn. We spreken met Amanda van der Swart, lead inclusiviteit en Machteld van Thienen, interne jobcoach bij Albert Heijn. “Als we allemaal hetzelfde zijn, valt er niets te leren.”
Blauw bloed
Machteld en Amanda begonnen allebei op 16-jarige leeftijd achter de kassa van Albert Heijn. En ze zijn nooit meer weggegaan. Waarom? “Blauw bloed” noemen ze dat. Het typeert Albert Heijn als werkgever. Machteld: “Albert Heijn zorgt goed voor haar personeel, dat merk je in alles. Ook in het inclusiviteitsbeleid.”
Machteld en Amanda werken in team Participatie van Albert Heijn: een team dat zich dagelijks inzet om een inclusieve werkomgeving bij Albert Heijn te creëren. Als lead inclusiviteit is Amanda verantwoordelijk voor de samenwerking met gemeenten, UWV en pro/vso-scholen in het land. Machteld is interne jobcoach bij Albert Heijn. Zij coacht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die werken in de supermarkt.
Interne jobcoaches
De opgeleide jobcoaches van Albert Heijn zijn ervaren Albert Heijn medewerkers. Machteld is één van hen. Door haar opleiding tot jobcoach en haar eigen winkelervaring biedt ze haar kandidaten de juiste begeleiding. Machteld: “Albert Heijn kiest er bewust voor jobcoaches in house. Wij komen allemaal uit de winkel en hebben dus ervaring op de werkvloer. Wij ondersteunen en begeleiden de mensen op de werkvloer. Daarnaast hebben we kennis van de regio, de winkels en de beschikbare vacatures. Zo nemen we werk uit handen van de supermarktmanager. Die heeft soms wel 300 medewerkers op een vestiging. Wij bieden de extra begeleiding.”
Eén WerkBedrijf in het Rijk van Nijmegen
Amanda: “In Nederland tellen we 35 arbeidsmarktregio’s. Als lead inclusiviteit ben ik verantwoordelijk om met alle partijen samenwerkingsafspraken te maken. Als landelijke werkgever is dat niet altijd makkelijk, want overal is het anders georganiseerd.” Amanda vindt het opvallend dat het in het Rijk van Nijmegen erg goed geregeld is. “In deze regio is er één regionaal werkbedrijf met één werkwijze. Als (landelijke) werkgever werkt het gewoon heel fijn om voor alles bij één adres te zijn.”
Korte lijntjes
Machteld sluit zich daarbij aan. “De lijntjes met WerkBedrijf zijn kort. Ik heb één contactpersoon bij WerkBedrijf en maandelijks zit ik met haar om tafel. Dan bespreken we hoe gaat met de kandidaten van WerkBedrijf die bij ons werken. En we kijken naar de werkkansen en vacatures die er zijn. Dat werkt heel prettig!”
Loyale medewerkers
Inmiddels werken er 19 werkzoekenden van WerkBedrijf bij Albert Heijn. Amanda: “Eigenlijk zijn de mensen vanuit organisaties zoals WerkBedrijf hele loyale werknemers. Ze zijn vaak heel dankbaar met hun werk. Machteld herkent dit. Als jobcoach vindt ze het waardevol dat ze deze mensen écht kan helpen. “Werk is zo belangrijk voor iemand. Het gaat niet alleen om het werk zelf. Maar ook om ergens bij horen, een ritme hebben, je eigen geld verdienen. Bij de start zie ik mensen zenuwachtig binnenlopen en bloeien ze helemaal op. Daar doe ik het voor!”
Op de foto: links Machteld van Thienen, rechts Amanda van der Swart