Chefkok Eli van der Pluym coacht talent in de keuken
Met het project Talent in de keuken lost WerkBedrijf Rijk van Nijmegen op een creatieve manier twee problemen tegelijk op. Zij-instromers zonder horeca-ervaring die wél aan de slag willen, worden versneld opgeleid. En voor Nijmegen betekent dit een stabiele aanwas van vakbekwame koks, waar nu groot tekort aan is. De spin in het web van dit project is chefkok en coach Eli van der Pluym.
In Nijmegen is een groot gebrek aan koks. Daarom startte WerkBedrijf Rijk van Nijmegen samen met Loket Leren en Werken, ROC en UWV vorig jaar het project Talent in de keuken. In totaal 23 kandidaten die voorheen moeite hadden om een baan te vinden, werden zo versneld opgeleid tot basiskok niveau 2. Eerst leerden ze bij een horecabedrijf de basiskennis en vaardigheden in de keuken en daarna volgden ze een opleiding aan het ROC Nijmegen. Eén dag in de week gingen ze naar school en de overige vier dagen mochten ze aan de slag bij een horecazaak in Nijmegen.
Mensen enthousiast maken
Eli is de coach in het project. Met zijn achtergrond als chef in verschillende Nijmeegse restaurants weet hij alles van het vak en geeft hij vaktechnische trainingen. “Ik leer de kandidaten snijtechnieken, maar ook hoe ze saus en dressing maken. En natuurlijk maak ik mensen enthousiast voor het vak: dat is waar ik goed in ben.” Daarnaast houdt hij zich bezig met de begeleiding van de kandidaten. Eli: “Dat is het maatschappelijke stuk. Sommige deelnemers moet ik ’s ochtends uit bed bellen, anders komen ze niet op tijd. Maar ook bij problemen buiten het werk bied ik hulp.”
Alle belemmeringen wegnemen
Eli coacht niet alleen de kandidaten, maar ook de werkgevers die deelnemen aan het project. “Ik ben echt een spin in het web. Als werkgevers vragen hebben, stellen ze die aan mij. Maar ik kan bijvoorbeeld ook tussenpersoon zijn bij arbeidsconflicten of helpen bij vragen over subsidies.” Die rol als coach is volgens Eli heel belangrijk. “Ik neem alle belemmeringen weg voor kandidaten en werkgevers, zodat het project zo soepel mogelijk verloopt.”
‘Ontzettend trots’
Tevreden kijkt Eli terug op de eerste editie van het project. Van de 23 kandidaten zijn er dit jaar 19 geslaagd voor hun diploma basiskok niveau 2 en de verwachting is dat de overige 4 later dit jaar ook hun diploma in ontvangst mogen nemen. “Daar ben ik ontzettend trots op”, vertelt hij. “Tien kandidaten gaan zelfs verder met niveau 3. Op eigen houtje, maar natuurlijk blijf ik ze in de gaten houden.” De win-winsituatie vindt hij het allermooiste aan het project. “Iedereen is happy. Werkzoekenden hebben een kans gekregen op een diploma én een baan. En de restaurants hebben er een goede kok bij. Al met al is het heel goed geslaagd.”
Project krijgt een vervolg
Zo goed geslaagd, dat het project een vervolg krijgt. In oktober begint de selectie voor de volgende 20 koks in spe. “Deze keer geven we de kandidaten meer tijd: het project duurt niet meer één, maar twee jaar. Het gaat toch om een grote verandering voor de kandidaten. Zo hebben de deelnemers nog meer ruimte om de veranderingen goed in hun leven in te passen.” Eli zet zich hopelijk ook dit jaar weer in om goede matches te maken tussen kandidaten en bedrijven. “En we stellen de motivatie van de kandidaten nog meer centraal. Het is een prachtig vak, maar wel zwaar. Je moet het wel echt heel leuk vinden.”
Meer opleidingen in kansberoepen
Met projecten als Talent in de keuken wil WerkBedrijf Rijk van Nijmegen werkzoekenden opleiden in kansberoepen. Dit project richt zich op een koksopleiding. Daarnaast heeft WerkBedrijf ook andere projecten, bijvoorbeeld in de groensector, ICT en techniek of in de zorg.