Grenzen verleggen, kansen creëren


Sta open voor nieuwe mogelijkheden, ook als die buiten je eigen vakgebied liggen. Dat is de boodschap van Nour. Ze studeerde pedagogiek in haar geboorteland Syrië en werkte in de kinderopvang. Eenmaal in Nederland ging ze eerst op zoek naar werk in dezelfde richting. Al snel ontdekte ze dat de manier van werken hier minder goed bij haar paste. Ook de taal bleek een grote uitdaging. Dus gooide Nour het roer om. Nu werkt ze als registratiemedewerker bij de gemeente Nijmegen. "Ik krijg hier alle kansen om mezelf te ontwikkelen en mijn Nederlands te verbeteren," zegt ze.

Drie jaar geleden verhuisde Nour van Arnhem naar Nijmegen en kwam ze bij WerkBedrijf terecht. "In Arnhem had ik stage gelopen bij een kinderdagverblijf. In Nijmegen hoopte ik een betaalde baan in de kinderopvang te vinden. Maar dat kon alleen als ik weer ging studeren, en dat wilde ik niet. Ik wilde juist aan het werk. Daarom vertelde ik mijn consulent dat ik openstond voor ander werk. Hij kwam toen met de vacature voor registratiemedewerker. Eerst wist ik niet precies wat die functie inhield. Maar na wat onderzoek en uitleg werd ik enthousiast. Ik wilde die kans echt grijpen en heb me goed voorbereid. En het is gelukt, want inmiddels werk ik hier al ruim anderhalf jaar met veel plezier."

Nieuwe werkcultuur
"In mijn functie registreer ik formulieren en maak ik scans. Daarnaast werk ik één dag per week in de postkamer. In het begin vond ik het best moeilijk. Het was heel ander werk in een nieuwe werkomgeving. Gelukkig kreeg ik veel steun en kon ik al mijn vragen stellen. Het werk is leuk, de sfeer is prettig en mijn collega’s zijn erg gezellig. Werken in Nederland is wel anders. Hier is tijd ook echt tijd. In Syrië kijkt men daar minder precies naar. Ook zijn leidinggevenden hier toegankelijker, wat ik erg waardeer."

Meer taal, beter werk
Lieve Martens, teamleider Documentaire Informatievoorziening, is Nours leidinggevende. “Nour doet het goed op haar werkplek en is een fijne collega in ons team. Ze heeft aandacht voor anderen, werkt secuur en is heel gedreven. In het dagelijks contact is de taal geen enkel probleem. We merkten wel dat voor de inhoud van het werk een betere taalvaardigheid nodig was. Daarom hebben we in samenwerking met WerkBedrijf een taalcoach en extra taallessen ingezet. Zo verbeterde Nour niet alleen haar Nederlands in het algemeen, maar oefende ze ook met voorbeelden uit de praktijk. Daar heeft ze veel energie ingestoken en ze is duidelijk vooruitgegaan.”

Praktische taal
Nour: “Een taal leren stopt niet na een opleiding. Sterker nog, in de praktijk leer je het pas echt. Ik heb de taallessen net afgemaakt en mijn certificaat behaald. Nu heb ik een betere basis, maar ik blijf veel oefenen. Ik wil mijn vaardigheden verder ontwikkelen. En die kans krijg ik hier. Het werken met kinderen mis ik eigenlijk helemaal niet. Dit wil ik andere statushouders graag meegeven: ga gewoon ergens beginnen, ook als het in een andere richting is. De taal leer je pas echt op het werk.”

Verantwoord samenwerken
Nour werkt bij Bureau Documentaire Informatievoorziening van gemeente Nijmegen. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het archief, de postverwerking en de inrichting van digitale processen. Van de in totaal 35 medewerkers daar zijn er zeven via WerkBedrijf aan de slag gegaan. Lieve: “Voor ons is dat heel normaal. Ik vind het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. En het werk leent zich er goed voor, want het is heel gestructureerd. Meer variatie is mogelijk, als de mensen dat willen en aankunnen. Alle medewerkers krijgen dezelfde begeleiding. Iedereen kan, zeker in het begin, uitleg en aandacht gebruiken. We kijken daarbij wat nodig is, zodat medewerkers hun werk goed en fijn kunnen doen. Voor het hele team geldt dat we rekening houden met elkaar en elkaar helpen. We doen het echt samen.”

Nour (links) en Lieve

Grenzen verleggen, kansen creëren