‘Op weg naar werk’ dé opstap voor Aseel
Als assistent-medewerker bij Driestroom Nijevelt is Aseel (34) breed inzetbaar. Hij houdt de huiskamers netjes en zorgt voor koffie en thee. Ook maakt hij een praatje of doet een spelletje met bewoners. Zo kunnen zijn collega’s zich volledig richten op de begeleiding van de bewoners. Sinds juli 2021 heeft Aseel een contract bij Nijevelt. Daar heeft hij zijn draai helemaal gevonden. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Aseel groeide op in Irak, waar hij geboren werd met een visuele beperking. Eenmaal in Nederland kwam hij uiteindelijk terecht in een ‘Op weg naar werk’ traject. Dat hielp Aseel precies op de manier als bedoeld: het werd de opstap naar betaald werk.
Ik wil meer
Als 12-jarige komt Aseel vanuit Irak naar Nederland. Na een periode in een asielzoekerscentrum komt hij, vanwege zijn visuele beperking, terecht in een gespecialiseerd revalidatiecentrum. Daar leert hij omgaan met zijn visuele beperking en krijgt hij handige hulpmiddelen aangereikt. Aseel: “Toen ik klaar was in het revalidatiecentrum ging ik 1,5 jaar naar het ROC. Daar volgde ik Nederlands en een aantal andere vakken. Daarna wilde ik graag aan het werk. Zelf mijn geld verdienen. Eenmaal bij WerkBedrijf bleek dat ik niet gelijk betaald werk kon doen. Via een Op weg naar werk traject kwam ik bij de dagbestedingslocatie De Industriegroep van Driestroom. Het inpakwerk vond ik niet erg om te doen, maar ik wilde meer. Ik ging de begeleiders steeds meer ondersteunen. Assistent-medewerkers het werk uitleggen, ze helpen en vragen beantwoorden. Daar leerde ik veel wat nu van pas komt.”
Op weg naar betaald werk
Dat Aseel meer in zijn mars heeft, zien ook WerkBedrijf en zijn jobcoach Susan. Susan: “Hij heeft aanleg voor het werken met mensen en zit vol ambitie. Daarom is hij de opleiding Assistent dienstverlening en zorg gaan doen. Door hard te werken, haalde hij dat diploma. Op eigen initiatief heeft hij daarna ook het diploma Nederlands B2 gehaald. Dat zegt veel over zijn ambitie en doorzettingsvermogen. Als vervolgstap hebben we deze werkplek bij Nijevelt kunnen regelen. We zijn gestart vanuit Op weg naar werk, maar sinds juli 2021 heeft hij een contract bij Nijevelt. Mooi voor Aseel, maar ook voor de collega’s, want zij hebben nu meer tijd voor de begeleiding van de bewoners.”
Mensenwerk
Het werken met (vaak oudere) mensen met een verstandelijke beperking gaat Aseel goed af. Aseel vertelt: “Ik vind het fijn om voor mensen te zorgen. Ik heb veel geduld en maak het ze graag naar de zin. Het is fijn om je nuttig te voelen. Eigenlijk vind ik alles in mijn werk leuk. In het begin was het best wennen. Aan het werk, de bewoners en de collega’s. Maar inmiddels ben ik helemaal gewend en vind ik het heel leuk. Met Susan heb ik geregeld een afspraak om te kijken hoe het gaat. Als ik ergens vragen over heb of tegenaan loop, helpt ze me.”
Nuttig en normaal
“Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen. Voor de toekomst hoop ik nog meer diploma’s te kunnen halen en door te groeien in mijn werk. Ik wil heel graag begeleider worden, dus ik hoop dat ik over een tijdje de opleiding daarvoor kan doen. Het is voor mij belangrijk om te laten zien wat ik allemaal kan, ondanks mijn beperking. Ik wil me nuttig en vooral normaal voelen.” Susan ziet zijn groei en ambitie: “Aseel heeft al zoveel bereikt. Het is mooi dat Op weg naar werk niet het eindpunt is, maar juist een startpunt. Een start van waaruit betaald werk mogelijk wordt.”
Dit artikel komt uit het WerkBedrijf-magazine Meer dan werk. Hierin leest u onder andere over met wie wij samenwerken om kansen voor werkzoekenden te creëren. En hoe we dat doen. We brengen een aantal van ‘onze’ ondernemers in beeld. En we geven onze werkzoekende kandidaten en SW-medewerkers een gezicht. Voor hen maken we ons sterk, om ze een (werk)plek te geven in onze maatschappij.