Project Doe je mee bestaat 1 jaar: 'Ik voelde me echt als mens gezien en gehoord'


Wat heeft iemand met een bijstandsuitkering nodig om verder te komen? Welke stap kan en wil iemand zetten? Dat staat centraal in het project Doe je mee. Het project ging deze maand precies een jaar geleden van start. Het helpt mensen in de gemeente Nijmegen, Beuningen, Druten en Mook- en Middelaar. Al ruim 1000 mensen met een participatiewet-uitkering zijn gesproken. Zo ook Marjolein (33) en Kaat (61). We blikken met hen terug. Hoe hebben zij het project ervaren? En waar staan ze nu?

Precies het goede moment
Voor Kaat kwam project Doe je mee precies op het juiste moment. Niet alles ging goed in haar leven. Nu zat ze tijdens de coronapandemie thuis zonder werk. “Ik ben gewoon een mens dat wil werken. Maar ik wist totaal niet meer waar ik het moest zoeken. Mijn cv gaat alle kanten op, van barista tot timmerman van kok tot schoonheidsspecialiste. Het lukte me niet goed alleen. Ik zag de oproep voor dit project in de lokale krant De Brug. Ik heb meteen gebeld om een afspraak te maken.” Bij Marjolein ging het anders. Zij kreeg een uitnodigingsbrief van haar gemeente voor een afspraak bij Doe je mee. Marjolein: “Op dat moment deed ik vrijwilligerswerk in de bibliotheek. Ergens vond ik dat veilig, maar ik liep tegen een muur. Daarom ging ik graag in op de uitnodiging.”

Niet moeten, maar kunnen
Tijdens het eerste gesprek was Marjolein positief verrast. Ze was blij met de consulent van Doe je mee. “Ik voelde me meteen gehoord. Er zat helemaal geen boodschap in van ‘moeten’. Eerder van ‘kunnen’. Er werd echt gevraagd naar wat ik nodig heb. Ik wil graag groeien. En ik wil heel graag een opleiding volgen. Maar helaas was me dat nooit eerder gelukt.” Daarom werd ze via Doe je mee doorverwezen naar een training ‘Werk en Studie’ van Ixta Noa. Marjolein: “In deze training werd gekeken naar mijn kwaliteiten en werkinteresses en welke haalbare doelen ik kan stellen. En hoe ik met kwetsbaarheden om kan gaan op het werk en hoe open je daarover bent. Dat vond ik fijn, want ik heb namelijk pas de diagnose autismespectrumstoornis gekregen. Zo kon ik meteen leren hoe daarmee om te gaan.”

Ook Kaat heeft stappen gemaakt via Doe je mee. Ze had nog geen beeld van wat ze kan en wat ze wil. Daarom werd ze gewezen op het coachingstraject ‘Samen sterk naar werk’ van WerkBedrijf. In 12 weken tijd vormde ze een beeld. Inmiddels is het afgerond. Nu onderzoekt Kaat met haar coach wat haar volgende stap wordt.

Onafhankelijk worden zonder een uitkering
Zowel Marjolein als Kaat willen graag aan de slag en ‘uit’ de uitkering. Marjolein: “Ik zit nu vijf jaar in de bijstand. Maar ik wil heel graag mijn eigen geld verdienen. Daarom start ik eind januari via WerkBedrijf met de BBL opleiding tot Retailmedewerker, waar ik werken in een winkel en leren combineer. Ik kies bewust voor een mbo-studie zodat ik in kleine stapjes vooruit kan. Dat werkt beter voor mij. En als dat goed gaat, dan wil ik het liefste na deze opleiding nog een hbo-studie volgen.” Ook Kaat wil dolgraag een leuke baan. “Ik hoef geen vetpot te verdienen. Maar ik wil wel graag werk hebben. 3 of 4 dagen in de week. Want ik wil het liefste die uitkering uit. Ik voel toch die druk, ook van buitenaf. Het lijkt me zo lekker om weer een ritme te hebben. Met een echt weekendgevoel.”

Boost
Beide dames kijken positief terug op het project. Ze zijn allebei lekker bezig voor hun toekomst. Marjolein: “Het gaf me een boost, zelfvertrouwen. En het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. Het heeft de onzekerheid weggenomen. Nu durf ik de volgende stap te zetten. Dat ga ik ook doen.” Ook Kaat is klaar voor een nieuwe baan. “Ik heb nog 6 werkende jaren voor me. Dus tot mijn pensioen wil ik sowieso graag leuk werk. En misschien nog langer!”.

Project Doe je mee bestaat 1 jaar: 'Ik voelde me echt als mens gezien en gehoord'
Ook aanmelden voor een gesprek bij Doe je mee? Ga naar de website.