Samen staan we sterker


De jongeren die door WerkBedrijf worden begeleid, ervaren vaak uitdagingen op meerdere leefgebieden. Daarom is samenwerking met scholen, maatschappelijke organisaties, (zorg)instanties, gemeenten en ondernemers essentieel. Liesbeth Bouwman, onafhankelijk cliëntondersteuner bij MEE Gelderse Poort, werkt nauw samen met WerkBedrijf. Liesbeth: “Mijn werkgebied omvat 24 gemeenten. In het Rijk van Nijmegen is het prettig dat er uniforme regels gelden voor de zeven gemeenten en dat ik met dezelfde contactpersonen kan schakelen.”

“Als cliëntondersteuner help ik bij het regelen van zorg en ondersteuning. Samen met de cliënt breng ik in kaart welke problemen er spelen en wat er nodig is om deze op te lossen. Ongeveer de helft van mijn cliënten zijn jongeren, waarvan sommigen al bekend zijn bij WerkBedrijf en anderen (nog) niet. Ik denk mee over passende dagbesteding of welke indicatie iemand verder kan helpen. Een goede samenwerking met WerkBedrijf is hierbij belangrijk. De lijnen zijn kort, we schakelen snel en denken buiten de gebaande paden als de situatie daarom vraagt.”

“In onze regio hebben we een scholenoverleg waarin VSO-scholen (voortgezet speciaal onderwijs), WerkBedrijf en andere betrokken instanties samenkomen om de vervolgmogelijkheden van leerlingen te bespreken.” Tijdens dit overleg wordt beoordeeld of een jongere klaar is voor werk. Is dat het geval, dan pakt WerkBedrijf de jongere verder op. Er wordt bijvoorbeeld een loonwaardemeting uitgevoerd, waardoor werken met loonkostensubsidie mogelijk wordt. Op deze manier kan de jongere snel met ondersteuning aan de slag. “Is betaald werk nog niet mogelijk, dan stellen we een plan van aanpak op. Met de juiste ondersteuning en inzet van beschikbare voorzieningen is er vaak heel veel mogelijk. We kijken of bijvoorbeeld Op weg naar werk (arbeidsmatige dagbesteding) passend is of dat een andere indicatie nodig is. Dankzij deze integrale aanpak voorkomen we dat jongeren die klaar zijn met school of vroegtijdig stoppen tussen wal en schip belanden.”

“Een positieve ontwikkeling is de toename van het aantal beschutte werkplekken. Hierdoor kunnen jongeren blijvend met begeleiding aan de slag, en kunnen wanneer nodig aanpassingen op de werkplek worden doorgevoerd. De indicatie beschut werk biedt dan ook steeds vaker uitkomst voor jongeren.”

“Of het aantal zorgjongeren toeneemt weet ik niet. Wel zie ik meer jongeren onder de 18 die zonder diploma van school gaan en een groeiend aantal thuiszitters. Veel van hen hebben te maken met een psychische kwetsbaarheid. De hulpverlening is vaak maatwerk, dus een goede afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen is nodig. Een goed netwerk in de regio is heel waardevol. De netwerkbijeenkomst Jongeren die WerkBedrijf begin dit jaar organiseerde helpt daar zeker bij.”

Samen staan we sterker