‘Veel ondernemers weten nog niet wat WerkBedrijf voor ze kan betekenen’
Dat vindt de Nijmeegse ondernemer Thijs Wolf. Hij begon 15 jaar geleden met werken in een lampenwinkel aan de Groenestraat in Nijmegen. Online winkelen was in opkomst en Thijs besloot webwinkel Gloeilampgoedkoop.nl op te zetten. Het begon met één order per week. Dat werden er meerdere per dag en groeide uiteindelijk door naar het huidige bedrijf. Thijs is nu algemeen directeur van Lampgoedkoop, heeft 50 man personeel in dienst en verkoopt maar liefst 2000 verschillende lampen aan klanten in heel Europa.
Groeiende vraag naar personeel
Thijs: “Wij begonnen als een van de eersten met het verkopen van lampen via internet. In het begin waren we met z’n drieën, maar al vrij snel groeide ons bedrijf en daarmee ook ons personeelsbestand. Dan komen de vragen. Waar willen we heen? Wat voor een organisatie willen we zijn? Ik denk dat het soort werk dat wij bieden goed aansluit bij veel werkzoekende kandidaten van WerkBedrijf. Medewerkers leren de werkzaamheden in de praktijk. Kandidaten kunnen bij ons aan de slag zonder vooropleiding.”
Jobcarving
Thijs kwam in contact met Floor, ‘zijn’ consulent bij WerkBedrijf. Thijs: “Na onze kennismaking keken we samen hoe we bestaande werkzaamheden anders konden indelen. Zo konden we het werk (beter) geschikt maken voor kandidaten van WerkBedrijf. Dit als het ware in stukken hakken van werk heet jobcarving. Eigenlijk haal je daarmee een aantal taken weg bij andere medewerkers en maak je daar een ‘nieuwe’ baan van. Heel fijn om het op deze manier op te lossen, zo doet iedere medewerker waar die goed in is.”
Eerlijke prijs voor arbeid
Momenteel heeft Thijs twee medewerkers in dienst via WerkBedrijf. Allebei hebben ze een ‘Indicatie Banenafspraak’. Die kan iemand krijgen die wel kan werken, maar door een arbeidsbeperking niet het minimumloon kan verdienen. WerkBedrijf helpt mensen met zo’n indicatie bij het vinden van een geschikte baan. Ondernemers / werkgevers krijgen daarbij financiële compensatie voor het verschil tussen het minimumloon en de loonwaarde. Thijs: “Er wordt dan een loonwaarde meting gedaan. En daaruit komt een bepaald percentage eigen loon dat iemand zelf kan verdienen. Dat betalen wij als werkgever. WerkBedrijf vult de rest aan. Dit restbedrag neemt in de praktijk vaak af. Dat is het geval wanneer een medewerker groeit op de werkvloer en steeds minder begeleiding nodig heeft. Maar dat is ook eerlijk, zo krijgt iedereen een eerlijke prijs voor de arbeid.”
Harrie-training
Volgens Thijs moet je er als ondernemer wel klaar voor zijn om mensen met een arbeidsbeperking een plek te geven in je bedrijf. Deze medewerkers hebben namelijk extra begeleiding nodig. “WerkBedrijf bood ons de mogelijkheid om de Harrie-training te volgen. Harrie staat voor de ideale collega op de werkvloer van iemand met een arbeidsbeperking. De training bood ons aanknopingspunten om meer structuur te krijgen in de begeleiding. En maakte ons bewuster van alles wat er bij komt kijken. We kregen veel informatie over de achtergrond, uitdagingen en ervaringen van mensen met een arbeidsbeperking. Het ging in de praktijk niet altijd zonder slag of stoot. Maar door ons op te stellen als ‘Harrie’ wisten we hiermee om te gaan.”
Realistische verwachtingen
“Eerlijk gezegd kende ik WerkBedrijf eerst helemaal niet”, vertelt Thijs. “En ik denk met mij nog vele ondernemers uit de regio. De drempel om zelf contact op te nemen kan best hoog zijn. Dat heb ik zelf ook ervaren.” Thijs merkt ook dat er nog veel vooroordelen heersen over mensen met een arbeidsbeperking. “Ondernemers denken dat de kandidaten van WerkBedrijf binnenwandelen met een enorme rugzak, terwijl dat echt niet zo is. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en weg naar werk. Daar is WerkBedrijf ook altijd heel eerlijk en transparant over geweest. Het fijne vond ik het verwachtingsmanagement gedurende het hele traject. WerkBedrijf belooft geen gouden bergen, je weet als ondernemer waar je aan toe bent. Daarnaast krijgen we echt handvatten om een plaatsing te laten slagen. De Harrie-training is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van. Voor extra begeleiding bood WerkBedrijf ook een jobcoach aan. Die kwam snel in beeld om bij te sturen als er iets aan de hand was.”
Toekomstkansen
Het gaat goed met Lampgoedkoop. Daarom wil Thijs zeker meer samenwerken met WerkBedrijf. “Eigenlijk staan we voor alles open, als er tijd en ruimte voor is. Mogelijk kunnen we in de toekomst nog leerwerktrajecten aanbieden of taalstages. Ik ben blij als we iemand een kans kunnen geven. En voor nu hebben we echt twee hele goede medewerkers via WerkBedrijf, die perfect bij ons passen. ”