“We dagen onze medewerkers uit, zonder ze te overvragen”
Inclusief ondernemen in coronatijd is uitdagend. Al helemaal in de horeca- en evenementenbranche. Toch lukt het Niels Gijsbers, uitbater van D’n Bogerd in Druten, om het positief te blijven zien. Niels: “Natuurlijk wil ik liever voluit draaien en gasten ontvangen. Maar nu dat niet kan, is er tijd en ruimte om andere dingen op te pakken. Zo kunnen alle medewerkers aan het werk blijven. We proberen van iets negatiefs toch wat positiefs te maken.”
Iedereen aan het werk
D’n Bogerd heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie binnen Druten. Ze verhuren vergader- en congresruimtes, exploiteren het theater, hebben een lunchcafé en cateringservice en bieden dagbesteding. Niels: “We hebben zo’n 30 medewerkers, waarvan de helft in vaste dienst. Daarnaast zijn er 12 assistent-medewerkers, zo noemen we onze cliënten in de dagbesteding, een medewerker met een Nieuw beschut* indicatie en een drietal mensen met een Op weg naar Werk -indicatie. Vroeger heette dat arbeidsmatige dagbesteding. Maar het is een heel gemêleerd gezelschap dus, met ieder zijn eigen uitdagingen. Ik ben heel blij dat we iedereen aan het werk kunnen houden. Structuur, regelmaat en sociale contacten zijn juist voor deze medewerkers onmisbaar.”
Dicht maar druk
Niels: “We mogen geen gasten ontvangen, dus zijn we gaan kijken naar wat wel kan. We hebben een broodjesservices opgezet en bezorgen high teas en maaltijden. De keuken draait dus redelijk door. Daarnaast pakken we onderhoudsklussen aan, zoals het verbouwen van de toiletten. Een aantal medewerkers helpt daaraan mee, bijvoorbeeld met tegelen. In de ochtend heeft iedereen zijn vaste taken, in de middag is er ruimte voor leuke activiteiten. En hoewel veranderingen altijd wat onrust geven, doen de medewerkers het heel erg goed. We zijn dus dicht, maar hebben het eigenlijk best druk. Zeker omdat we ook hard gewerkt hebben aan een nieuw logo en huisstijl voor D’n Bogerd. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van een module ‘basistraining horeca’ en hebben we verschillende scenario’s en plannen uitgewerkt voor het voorjaar. Als de seinen op groen gaan, hebben wij alles en iedereen in de startblokken staan.”
Niet voor de leeuwen
“Het sociale karakter is verweven in de missie van D’n Bogerd. En ook voor mij persoonlijk is het heel vanzelfsprekend: iedereen moet een plek kunnen krijgen. Om dat goed te organiseren, zeker in een bedrijfstak met veel piekmomenten, is het nodig om goed te kijken naar kwaliteiten van mensen, de begeleiding en planning. Ik geniet van het plezier dat de medewerkers hier hebben en van de groei die ik ze zie doormaken. Ook vind ik het belangrijk dat ze niet alleen achter de schermen werken, maar bijvoorbeeld ook tijdens feesten en partijen. Juist daar leren ze veel van. We gooien niemand voor de leeuwen, maar willen wel iedereen uitdagen. Medewerkers hebben hier alle ruimte om te leren en mogen fouten maken. We proberen ze in een prettige omgeving klaar te stomen voor het ‘echte’ werk, hier of elders.”
Doelen delen
Met WerkBedrijf hebben we een fijn contact. Dat gaat vooral over nieuwe medewerkers, of vraagstukken waar we tegenaan lopen. De begeleiding op de werkvloer doen we zelf. We stellen een ontwikkelingsplan op en spreken twee keer per jaar doelen met elkaar af. Dat kan heel praktisch zijn. Bijvoorbeeld om de stap te maken van afwaskeuken naar keuken of om te leren in een team te werken. We betrekken ze overal bij, we zijn echt één team. En hoe belangrijk dat is, ervaren we in deze periode met z’n allen meer dan ooit.”
*Nieuw beschut indicatie: Beschut werk is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Mensen die alleen kunnen werken in een ‘beschutte’ omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Zij hebben meer begeleiding en aanpassing van hun werkplek nodig.